top of page

Om en webshopJa det blev en liten webshop till slut, efter många tankevändor fram och tillbaka. Tankar som: att sälja posters, är det hållbart? Ska jag verkligen bidra till mer konsumtion?

Och ännu en shop med posters, det finns ju hur många som helst redan, som dessutom är mycket billigare än mina?Och som svar på första frågan. Nej, nya prylar kan nog aldrig riktigt anses hållbara, då det mest hållbara är att inte köpa någonting alls. Men det är heller inte det småskaliga, hantverket eller konsten som är vår tids stora miljöbovar, utan det stora problemet ligger i överkonsumtionen (eller överproduktionen beroende på vem man vill lägga skulden på), men också i hur och var saker produceras. Så det handlar inte om att alla helt måste sluta konsumera, eller att alla ska göra allt. Men däremot måste alla tänka till och minska sitt avtryck på miljön. Både som konsumenter, och som företagare.Och precis som i de val jag gör i vardagen så har det varit lika viktigt och självklart för mig att fokusera på hållbarhet i så många led som möjligt gällande shopen. Som att använda mig av ett tryckeri som jobbar med miljön i fokus. Och att välja emballage av miljövänligt och återvunnet material, så som papprör och silkespapper de packas i. Jag har även försökt fokusera på enkelhet och låta postersen vara i fokus. Inte en massa onödigt lull lull eller stylade bilder med nya prylar som får en att tro att man behöver även dessa för att hänga upp postern på väggen.

Kanske skapar jag mer "stylade" bilder framöver, men det kommer då enbart bli med prylar köpta second hand. För att lyfta fram hur kul det är med second hand, och hur mycket fint det finns att handla som inte är nyproducerat.En annan bov i vår samtid är alla kreditbolag, som gjort och gör det så lätt att handla utöver sin inkomst och sina tillgångar. Som gör att man inte behöver tänka till innan man köper saker, utan bara kan klicka hem det man vill ha och betala (tänka) sen. Klick, klick, klick. Köp som inte känns, varken i hjärta eller plånbok.


Jag har därför valt bort Klarna som betalmetod i shopen (som var integrerat i webshopssystemet jag använder) och erbjuder enbart direktbetalning via Swish. Jag vill att den som köper något från min shop gör ett medvetet val, för pengar man har. Jag vill inte bidra till impulsköp utan vill att mina foton och illustrationer är något man köper för att man verkligen tycker om dem.Och jag är glad över att det blev en shop. Det känns fint att ha en plats att dela mina fotografier, alla med en egen liten story att berätta. Kanske fotona kan inspirera en till att ta sig ut mer i naturen och se allt det fantastiska med egna ögon. Att vilja ta hand om den mer, leva mer med den istället för av den. Och övriga dagar kan bilderna få hänga där på väggen, och påminna en om naturens storhet.Låter det pretantiöst? Ja kanske. Men jag vill verkligen inspirera till att se, uppskatta och ta hand om allt det lilla, enkla i livet. Allt det som egentligen är det stora, men som har tappats bort en del på vägen i det samhälle vi lever i nu.


Som naturen. Vad vore vi utan den? Eller kreativiteten och lekfullheten? Eller konsten, hantverket och kulturen? Det finns så mycket glädje i alla de bitarna, men också så mycket potential i dem att förändra och påverka saker.


Ja jag tror verkligen på konsten och kulturen som två viktiga bitar i arbetet för och mot en mer hållbar värld. Både genom hur konsten och kulturen kan visualisera samtiden och öppna upp för dialog men också att det är där vi behöver mötas mer. Att det är i gemenskap och möten framtiden ligger, där vi upplever och lever mer och konsumerar mindre. Där det småskaliga får ta plats, där det långsamma får sin tid. Där nya värden gör att världen, och också vi, kan hitta en ny och bättre balans igen.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page