top of page

Om att hinna alltGenom åren har jag fått kommentarer från olika personer om "hur jag hinner/orkar allt" följt av "jag önskar jag också hann/orkade" och ofta då syftandes på kreativitet/skapande/olika projekt.


Men jag hade ju inte heller hunnit/orkat i den utsträckning jag gör om jag inte hade haft det som mitt yrke! (eller som nu när jag även går en konstnärlig utbildning). Att fotografera, skriva, skapa med bild och text och nu även illustrera är det mina dagar till stor del består av i mitt företag. Ett företag som jag lagt många år och mycket tid på att bygga upp.Ja i de lägen där man förundras över hur andra får ihop sina liv kan det vara klokt att fundera på hur ens olika förutsättningar ser ut i livet och vardagen, och att man kanske också har lite olika prioriteringar. För oavsett allt jag hinner, så hinner jag inte allt. Jag har exempelvis inga direkta hobbies utanför mitt jobb. Jag tränar inget. Tittar jag på en serie på kvällen så sitter jag ofta och jobbar/skapar/skriver under tiden. Jag lägger mig ofta för sent. Sen är jag bra på att sno åt mig skapande stunder i vardagens mellanrum. Som att passa på att rita medan Milo ritar, passa på att skriva medan jag åker bil som passagerare och har kameran med så ofta jag kan. Ja det kreativa och konstnärliga skapandet är en del av mitt jobb, men jobbet vävs även in i vardagen, vilket gör att det inte går att jämföra det jag gör om dagarna med det som någon försöker hinna på sin fritid.Men hur hinner du ändå, du har ju även fyra barn tänker kanske någon nu? Ja två tonåringar, som inte kräver så mycket av sin mammas uppmärksamhet just nu. En nioåring som är ganska självgående. Och en tvååring, som går på förskola några dagar i veckan= ger mig möjlighet att jobba ostört. Barnen har dessutom en närvarande pappa som finns där och kan dra halva lasset.


Men självklart kräver fyra barn, oavsett åldrar, både mycket omsorg och tid, men det är också fördelen med att vara egenföretagare, att jag kan anpassa min tid efter barnen och dess olika behov. Jag kan vara ledig med barnen mitt i veckan eller ibland hela lov och sen istället jobba ikapp på kvällar och helger.


Så ser mina förutsättningar ut. Dina kanske är helt andra. Kanske är du hemmaförälder med flera småbarn (eller ett räcker), då är det ju omöjligt att hinna det jag gör om dagarna. Eller om du har ett ”vanligt jobb” (eller flera) och ska försöka hinna allt när du kommer hem. Eller om du är ensamstående och måste dra hela lasset själv i vardagen.Ja det finns många anledningar till att tiden och orken inte finns, och det är lätt att gå vilse ibland i andras liv, framförallt i sociala medier. Vi ser att någon tränar, en annan totalrenoverar sitt hus. Någon har en fantastisk trädgård, en annan bakar bröd i tid och otid, och en tredje pysslar och är kreativ dagarna i ända. Vi scrollar och lägger ihop olika personers ögonblicksbilder till en helhet, jämför och känner oss otillräckliga.


Då kan det vara bra att påminna sig om att vi har alla samma antal timmar på dygnet, men olika jobb, olika familjesituationer, olika hinder, olika ork, olika lust, olika intressen, olika prioriteringar. Och även påminna sig om att ingens hela liv ryms i de små rutorna på Instagram. Utanför det där filtrerade flödet i kvadrat så har vi alla vår skit i hörnen.


.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Opmerkingen


bottom of page