top of page

Om hållbarhetDet började redan när jag var gravid med mitt första barn för snart arton år sedan. En ny människa växte inom mig och samtidigt växte också en ny medvetenhet, kring hälsa och miljö och hur de även hänger ihop. Och sedan dess har jag pö om pö adderat och skalat av, tänkt till och tänkt om. Konsumerat mer och mer i andra hand, men framförallt mer medvetet och långsiktigt. Handlat ekologiskt och valt miljövänliga och giftfria alternativ i vardagen. Ja det har varit en lång resa och jag har inte alltid lyckats leva som jag lär. Men perfektion har heller aldrig varit målet, utan att hitta en balans som funkar, en hållbar hållbarhet.Och det är det som varit den svårs biten tycker jag, inte att prioritera bort saker eller göra annorlunda, utan att inte övertänka allt man gör (eller inte gör). För oavsett hur många "rätt" man gör så gör man även "fel". Kör man bensindriven bil, renoverar sitt hus, konsumerar (om än det mesta begagnat) och har flera barn, ja då får du ändå inte godkänt på hållbarhetskalan.


Men efter många och långa tankerundor i det där så har jag till sist skapat min egen skala. En skala som passar mig och min familj, där good enough är good enough. Där att köra bil och ett nyköp då och då inte behöver betyda att summan av alla andra hållbara val man gör blir plus minus noll. En skala där man gör val utifrån sin nuvarande situation, sina unika förutsättningar. Som inte bygger på att bära världens alla miljöproblem på sina axlar, utan där man bär precis så mycket som man orkar och klarar av. För att hålla i längden.Men det som är rätt för mig kanske inte funkar för någon annan. Och du kanske gör helt andra hållbara val än vad jag gör. Du kanske aldrig kör bil, utan tar cykeln överallt eller åker kollektivt. Du kanske har valt bort barn. Du kanske är vegan. Du kanske helt har slutat att konsumera prylar och kläder (även begagnade sådana). Du kanske bor i lägenhet, eller har sålt ditt pick och pack och bor i en husvagn. Ja det finns så många hållbara val (eller ickeval) och olika sätt att leva, som alla minskar ens totala avtryck på miljön.Och ett medvetet val är bättre än inget, hur mycket någon än skriker om att alla måste göra allt.Men kanske funderar du inte alls över dessa saker, utan lever och konsumerar precis som du känner för. Jag lägger ingen värdering i det, mitt mission är inte att pekpinna andra till förändring. Jag vill istället lyfta fram alternativen. Inspirera och visa på att leva mer hållbart inte behöver vara uppoffrande, krångligt eller tråkigt. Att trots att man pritoriterar bort en hel del saker (eller kanske just därför) så kan man leva ett härligt liv.


Och missförstå mig rätt, jag beundrar de som står på barrikaderna och brinner för sina saker, som upplyser, belyser och förmedlar. Som ibland bannar och pepkinnar. Det är en väg som gör skillnad.


Men det är inte min väg. Och jag tänker att flera vägar både kan och måste existera samtidigt, så länge vi alla vandrar mot samma mål.


Ja jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta ämne, men väljer att avrunda här nu och sparar på orden till framtida inlägg. Men lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet, jag älskar att diskutera och få höra andras tankar!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page